10 вересня 2021

ПЛАСТУНИ НА АЕРОДРОМІ «ЦУНІВ»

ПЛАСТУНИ НА АЕРОДРОМІ «ЦУНІВ»

Вже стало доброю традицією приймати на території аеродрому «Цунів» Львівського АСК ТСО України щорічні збори пластунів. Пластуни – це українські скаути, які плекають нашу культуру і мову. Пластун має три головні обов’язки, яких присягає дотримуватися на українському прапорі: бути вірним Богові та Україні, допомагати іншим, слухатись пластового проводу і жити за пластовим законом. Минулого року організації виповнилося 105 років. Серед засновників пласту – брат Франка Петро. Він хотів просувати українську ідею, виховувати молодь, готову щось змінювати. Спочатку пластували лише хлопці, а потім і дівчата. Кожен курінь має ім’я історичної постаті. Зазвичай, це видатна людина, розумна та сильна духом. Для чоловічих куренів патрон – чоловік, для жіночих – жінка. Кожен пластовий захід має окрему тематику.


Цього року до нас завітав Курінний виховно-вишкільний табір куреня число 30 імені Катерини Зарицької «Джуманджі. Поклик лісу», який проходив цього літа на території нашого аеродрому. Програма табору проходила в індивідуальному та парному розрядах серед дівчат. Табір триває 12 днів. Спершу привозять реманент: сокири, лопати, сапери, пилки. Тоді починаються таборові роботи. Дівчат вчать будувати споруди, в’язати вузли, рубати і пиляти так само, як хлопці. Встають пластуни рано – о 7:00-7:30. Вивішують прапор України і знамено та відкривають день у формі. Програма містить різні завдання. Їх вчать першої медичної допомоги: як обробляти рани, що робити в разі переломів чи опіків. Навчають, як орієнтуватись на північ, південь, схід та захід, розповідають, що за рослини і тварини їх оточують. Привчають варити їжу в казанах. Готують чергові.

Є година дозвілля, але воно організоване. Наприклад, збирають гербарій. З розваг є ватра – коли усі співають та грають при вогні, а душевні розмови – це вогник. Діти прагнуть бути лідерами у системі рейтингу. Найкращі переходять на наступний рівень – вони отримують нашивки і заохочувальні призи і тоді мають інші завдання. Табір – це чудова можливість для дівчат вийти зі своєї зони комфорту, випробувати себе на стійкість. Це надзвичайно корисний і цікавий табір для пластунок, оскільки сприяє формуванню фізичних кондицій пластової молоді і сприяє їх загальному розвитку.

Діти не просто вчаться виживанню – вони отримують друзів на все життя. Так пласт стає для дітей чимось більшим, ніж просто організацією. Для проведення заходу керівництвом Львівського АСК ТСОУ була надана відповідна частина території аеродрому для розміщення дітей організації «Пласту». Традиція проведення цього заходу дуже важлива, адже для багатьох молодших пластунів це перша можливість спробувати на практиці теоретичні знання, які вони здобували на заняттях під час зими. Окрім того, це можливість побачити велику кількість інших пластунів та відчути єдність, яка надихає на працю протягом літа. Загалом на Святі пластунів панувала дружно-патріотична атмосфера. Також учасники фестивалю мали можливість ознайомитись з парашутною та авіаційною технікою та спостерігати як проходить навчання та підготовка парашутистів і майбутніх пілотів.


Повернутися до списку

ТСО УКРАЇНИ
Товариство сприяння оборонi України
© 2007–2010 Всi права захищенi.