23 грудня 2020

ПРОПОЗИЦІЯ ПРО СПІВПРАЦЮ

ПРОПОЗИЦІЯ ПРО СПІВПРАЦЮ

Міжнародна академія інформатики в особі віце-президента, кандидата технічних наук Івана Галенка запропонувала Товариству сприяння обороні Україні залучитися до Командно-штабної гри «Кіберджура» з метою створення на базі Товариства мережевої структури для допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді на основі сучасних інформаційно-комунікативних технологій.


На першому етапі передбачається створення на основі регіональних підрозділів ТСО України центрів навчання і роздачі ключів до Автоматизованої системи управління військами «Славутич» для проведення командно-штабних ігор перед літніми таборуваннями учнівської молоді за програмою Військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура") та інших проєктів. Офіцери, які сьогодні працюють в ТСОУ, матимуть можливість згадати навички оперативно-штабної роботи та пройти відповідне навчання, щоб допомагати організаторам і учасникам більш якісно і безпечно проводити масові заходи з дотриманням існуючої нормативно-правової бази.

На наступних етапах заплановано впровадити отриманий досвід для роботи з Інтеграційною платформою «Дельта», яка створювалася для аеророзвідки та міжнародного співробітництва з країнами-членами НАТО та ігровою платформою Національного координаційного центру кібербезпеки РНБО України. В основу виховної компоненти «Кіберджури» покладено традиційну виховну школу Українського козацтва. З метою адаптації її в сучасне інформаційне суспільство до дискусії залучено провідних фахівців Інституту соціальної і політичної психології НАПН України.

На нараді з керівництвом ТСО України були обговорені основні очікування від участі в КШГ «Кіберджура». По-перше, за допомогою цієї КШГ наша організація входить в нову сучасну реальність гібридних війн з прямим доступом до сучасних військових інформаційно-комунікативних технологій, які застосовуються в Збройних силах України та в секторі національної безпеки. По-друге, через КШГ «Кіберджура» актуалізується досвід членів Товариства, набутий за роки військової служби та під час бойових дій із захисту України з метою передачі його молодшим поколінням. По-третє, згадані кібер-платформи АСУВ «Славутич», ІП «Дельта», Система імітаційного моделювання “JCATS та НКЦК РНБО України впевнено приходять на заміну масогабаритним макетам традиційних озброєнь для масової підготовки молоді до захисту країни. І це тільки початок системної роботи.

Доктор психологічних наук Любов Найдьонова про знайомство з «Кіберджурою» написала так: «Кіберпідліток і війна. Спеціально для мам про найближче майбутнє наших синів і дочок. Усі нормальні люди при здоровому розумі проти війни. І разом з тим війна - це реальність, яка триває роками. З 14 року виросло ціле покоління дітей війни, які грали в комп'ютерні "танчики", щоб навчитися стріляти і підготувати себе до фронту, який, думали підлітки, може прийти до них попри їхнє бажання. Дорослі воїни (їм низький уклін) не допустили цього. Але сьогодні стають повнолітніми ті хлопчики і дівчатка, яким на початку війни було по 12. Мами, які завжди прагнуть пишатися своїми дітьми, протягом цих років проводжали своїх повнолітніх (дітей) на війну і молилися, що їхній рівень підготовки і здоров'я допоможе їм вижити. Що можна зробити для підлітка, щоб підвищити рівень виживання, зміцнити психологічний ресурс протистояння травмі війни? Як би не було це прикро усвідомлювати, але оберігаючи підлітка від реальності, ми не сприяємо підготовці до цієї реальності, коли він стає повнолітнім діячем. Дітям не місце на війні, але завтра вони стають дорослими. Серед підлітків-школярів майже 28% хлопчиків і 17% дівчат вважають, що вони вже зараз готуються захищати країну зі зброєю в руках після досягнення ними повноліття. Це кожен четвертий хлопчик і кожна шоста дівчинка (навіть після уточнення відсотків і зважування тенденція збережеться). А як саме вони готуються? Що про обрані ними способи підготовки знають дорослі? Ми захищаємо дітей від війни, а вони готуються. Тому що для підлітка життєво важливо відчувати себе дорослим, хоча вони це ще не зовсім уміють - бути дорослими».

Думаємо, що додати більше нічого. Треба включатися. Але, як на наш погляд, бажано, щоб така співпраця здійснювалася в тісній взаємодії з Міністерством оборони, Мінмолодьспортом, Міністерством освіти і науки України та іншими державними органами, на які покладено питання безпеки і оборони нашої держави. Саме такий підхід до запропонованої співпраці принесе бажаний успіх!

 


Повернутися до списку

ТСО УКРАЇНИ
Товариство сприяння оборонi України
© 2007–2010 Всi права захищенi.