4 листопада 2019

У КАНЕВІ ПРОЙШЛА «ЕСТАФЕТА ПАМ`ЯТІ», ПРИСВЯЧЕНА 75-Й РІЧНИЦІ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ

У КАНЕВІ ПРОЙШЛА «ЕСТАФЕТА ПАМ`ЯТІ», ПРИСВЯЧЕНА 75-Й РІЧНИЦІ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ

Естафета розпочалася 28 жовтня у Клубі-музеї ветеранів війни і праці виступом директора Володимира Балана, який зазначив, що 75 років відділяють нас від визволення України від гітлерівської окупації. Визволення Канівщини в 1943-1944 роках стало складовою частиною визволення України. На території Канівщини в період війни загинуло понад 30 тисяч радянських воїнів, а також тисячі німецьких солдат. Хвилиною мовчання присутні вшанували загиблих в роки Другої світової війни та воїнів, яких втратила Канівщина за період проведення АТО-ООС на Сході Україні.


Учасники естафети відвідали місця бойової слави Канева та братські могили воїнів-визволителів, поклали квіти, віддали військові почесті. Активну участь у заході взяли: Канівський об’єднаний міський військовий комісаріат (керівник – майор Валентин Сивак); громадська  організація Канівська спілка учасників АТО «Нескорені» (керівник – Варлам Стуруа); Канівська міська організація ветеранів України (керівник – Василь Тулін) зі студентами Канівського коледжу культури і мистецтв; Канівська спілка ветеранів Афганістану (керівник – Анатолій Сахно); Канівська громадська організація «Союз ВДВ» (керівник – Костянтин Анісімов); громадська організація «Ветерани-прикордонники Канівщини» (керівник – Валентин Потапенко); міська організація Товариства сприяння оборони України (керівник – Олександр Бузницький).

Місто Канів радянські війська намагалися визволити ударами з Пекарівського та Студенецького плацдармів, та ці спроби були невдалими. Цього року відроджена традиція вшанування героїв висоти 225,0 на Мар’їній горі (Канівський природний заповідник), яка стала крайньою точкою Пекарівського плацдарму.

25 вересня 1943 року розпочалися масштабні бойові дії по захопленню цієї стратегічної висоти силами 206-ї стрілецької дивізії. Дивізія намагалася визволити місто саме з цієї точки. 29 вересня висота була захоплена бійцями 748-го стрілецького полку, але утримати її вони не змогли. Останніми оборонцями висоти були командир полку підполковник  Лука Дудка з чотирма бійцями. Вночі 1 жовтня, коли закінчились останні патрони, вони зуміли пробитися до свого підрозділу. Лука Минович Дудка першим отримав звання Героя Радянського Союзу за визволення Канева. Загинув герой при штурмі Берліну. Його ім’ям названо один із провулків нашого міста.

В частинах 206-ї дивізії воювали й жінки. За подвиг на висоті 225,0 молодший лейтенант медслужби Оксана Пащенко отримала орден Червоної Зірки. Тільки за один день бою вона надала допомогу 36 бійцям і офіцерам, винесла з поля бою п’ять важкопоранених червоноармійців. В бою за висоту, коли ворог  перейшов у контратаку, Пащенко, будучи контуженою, під ворожим вогнем надала допомогу 44 пораненим і винесла з поля бою 12 тяжкопоранених.

Заходи завершились покладанням квітів до пам`ятника жертвам фашизму в Берестовецьком яру.


Повернутися до списку

ТСО УКРАЇНИ
Товариство сприяння оборонi України
© 2007–2010 Всi права захищенi.