5 липня 2019

«ДЯКУЄМО ЗА ВРЯТОВАНІ ЛЮДСЬКІ ЖИТТЯ!..»

«ДЯКУЄМО ЗА ВРЯТОВАНІ ЛЮДСЬКІ ЖИТТЯ!..»

7 червня 2019 року поблизу с. Чайки Києво-Святошинського району сталася надзвичайна ситуація. Під час планового польоту літак АН-2 бортовий № UR-KAU, що належить Центральному аероклубу ім. О.К. Антонова Товариства сприяння обороні України, здійснив вимушену посадку на водоймище місцевого рибгоспу «Нивки». В момент торкання водної поверхні колесами шасі літак «скапотував» та перевернувся догори, що спричинило загрозу життю членам екіпажу.


Слід відзначити, що екіпаж складався із найбільш досвідчених пілотів – Говорухіна О.О. та Кияна М.І., котрі проявили професійну майстерність, швидко оцінили загрозливу ситуацію і прийняли єдино-правильне рішення щодо місця посадки літака.

Першими серед тих, хто в найкоротший термін від часу повідомлення прибув на місце здійснення аварійної посадки літака були командири та бійці Головного управління ДСНС України в м. Києві. Оперативно були розгорнуті необхідні рятувальні сили і плавзасоби, здійснено евакуацію екіпажу з борту літака АН-2 та надано першу необхідну допомогу.

Надалі було проведено ряд спільних робочих нарад з фахівцями ТСОУ, представниками інших структур з вивчення і оцінки реальної ситуації та відпрацьоване планування заходів щодо можливостей евакуації літака АН-2 з водойми, на котрих ключову роль відігравала професійна думка і досвід фахівців ДСНС України. Саме тому, вперше в Україні, 13-го червня 2019 року була успішно здійснена унікальна операція щодо евакуації літака з центру водоймища.

Об’єднаними і злагодженими діями із застосуванням спеціальних засобів, що перебувають в арсеналі рятувальників, літак був повернутий на колеса шасі і витягнутий на берег для технологічного розстикування елементів крила та подальшої евакуації на аеродром «Чайка».

Цими днями до столичного  ГУ ДСНС України завітали заступники голови ТСО України – Надія Титенок та Юрій Прокопчук. Від імені керівництва, активістів  нашої Всеукраїнської громадської організації  вони висловили рятувальникам, задіяним у рятуванні льотчиків, щиру подяку. А також вручили  відзнаки Товариства, які, як висловився один з нагороджених, завжди нагадуватимуть їм про цей неординарний випадок, що трапився з екіпажем АН-2, і врятовані людські життя.

При цьому, завдячуючи точним розрахункам і ретельно виконаній роботі, літак не зазнав додаткових пошкоджень, а саме головне - не було порушено герметичності паливних баків, чим попереджене витікання пального у водойму. Таким чином вдалося вберегти господарство рибгоспу від екологічного забруднення та значних матеріальних збитків, а навколишнє середовище від можливих тяжких наслідків.

В день проведення рятувальної операції та під час підготовки і безпосереднього здійснення евакуації літака АН-2 особовий склад підрозділів ДСНС проявив приклади високої професійної підготовки, майстерності, людяності, відданості своїй справі та здатності вірно і злагоджено  діяти у нестандартних ситуаціях.

ГО «Товариство сприяння обороні України» виражає готовність до подальшої співпраці з ДСНС України за напрямками своєї діяльності в питаннях підготовки фахівців та використанні об’єктів ГО «ТСОУ» для проведення тренувань.

Від врятованих членів екіпажу літака АН-2, їхніх родин, від авіаційних підрозділів та всього Товариства сприяння обороні України шлемо найщиріші і найтепліші слова Подяки особовому складу ДСНС України за вчасно і якісно надану допомогу при проведенні рятувальних та евакуаційних робіт!



Повернутися до списку

ТСО УКРАЇНИ
Товариство сприяння оборонi України
© 2007–2010 Всi права захищенi.