9 січня 2019

КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОО ТСО УКРАЇНИ – 80 РОКІВ!

КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОО ТСО УКРАЇНИ – 80 РОКІВ!

10 січня виповнюється 80 років з офіційного дня заснування Кіровоградської обласної організації оборонного Товариства. Проте історія організацій-попередниць Товариства в нашому краї розпочалася дещо раніше.


Кіровоградська обласна організація Товариства сприяння обороні України починає свій великий історичний шлях з 1924 року як Єлисавет-градський ДОБРОХІМ. З розвитком авіації в 1927 році організацію перейменовано в ТСОАВІАХІМ.

Тисячі членів Товариства пройшли навчання з навчальної військової підготовки в довоєнні роки в організаціях ТСОАВІАХІМа області.

У роки Великої Вітчизняної війни з Кіровоградської області на фронт було відправлено близько 200 тисяч чоловік, більшість яких пройшли навчальну військову підготовку в ТСОАВІАХІМі.

За подвиги у роки Великої Вітчизняної війни 139 уродженцям Кіровоградської області присвоєно високо звання Героя Радянського Союзу, а маршалу Радянського Союзу Кошовому П.К. і генерал-лейтенанту Мазуренку А.Ю. присвоєно дане звання двічі. Усі ці герої – вихованці оборонного Товариства.

8 січня 1944 року був звільнений Кіровоград від фашистської навали, 19 березня цього ж року звільнена Кіровоградська область. Збитки від руйнувань та пограбувань були величезні. У цих тяжких умовах відроджувалася і оборонна організація.

Одним з важливих завдань ТСОАВІАХІМа було очищення території від вибухонебезпечних предметів. Оборонна організація області на спеціальних курсах підготувала 120 інструкторів і 1629 воїнів-саперів, з числа яких були сформовані 31 районна і 2 міські команди. Всього було виявлено та знешкоджено понад 113 тисяч протитанкових та протипіхотних мін, понад мільйон артснарядів, мінометних мін і авіабомб.

П’ятидесяті роки для обласної організації ТСОАВІАХІМа були характерні подальшим нарощуванням темпів підготовки військово-технічних кадрів для армії і спеціалістів масових технічних професій для народного господарства.

У 1964 році за досягнуті успіхи в роботі обласна організація була нагороджена Почесним Знаком ДТСААФ СРСР. Цієї високої нагороди були удостоєні ряд міських, районних і первинних організацій, чимало активістів ДТСААФ.

В різні періоди свого існування обласна організація містила в своєму складі, крім районних організацій, спортивно-технічних клубів та автошкіл, радіотехнічну школу, морську школу,       авіаційно-спортивний клуб та стрілково-спортивний клуб. Для армії та народного господарства готувалися спеціалісти: сигнальники, зв’язківці, водолази, електромеханіки бензоелектричних та дизельних агрегатів, пілоти, парашутисти, не кажучи про цілу армію водіїв.

На теперішній час в складі Кіровоградської обласної організації Товариства налічується 17 навчальних закладів, які ведуть підготовку кадрів з 8 робітничих професій. За останні 5 років підготовлено майже 17 тисяч водіїв різних категорій. З високими виробничими показниками стабільно працюють Кіровоградська та Олександрійська зразкова автомобільні школи, Долинський професійно-технічний навчальний заклад, Знам’янський міський спорттехклуб ТСО України. Всі навчальні заклади мають ліцензії Міністерства освіти і науки України по наданню навчальних послуг, на завершальному етапі процес акредитації.

Організації Товариства в області підтримують волонтерський рух, надають допомогу в ремонті техніки учасникам ООС. Для потреб АТО навчальними закладами передано ПАРМ та ще 40 одиниць автомобільної техніки.

Кіровоградська обласна організація ТСО України активно співпрацює з громадськими організаціями в сфері військово-патріотичного виховання населення, виступає організатором спільних заходів різних об’єднань патріотичного спрямування: «афганців», учасників АТО, інструкторів та вихованців Центру оперативної тактичної підготовки. З метою залучення молоді до занать спортом організація постійно надає дієву допомогу спортивним гурткам: картингу, судномодельному, радіоспорту, підтримує розвиток спортивного собаківництва та авіаційних видів спорту в області.

 


Повернутися до списку

ТСО УКРАЇНИ
Товариство сприяння оборонi України
© 2007–2010 Всi права захищенi.